begraafplaats gealeane beetsterzwaag-vierkant.jpg

Een begrafenis
verzorgen

Vlinders

Een begrafenis regelen

 

Bij een begrafenis wordt de overledene aan de aarde toevertrouwd. Het laten dalen van de kist in het graf kan met touwen worden gedaan, of door middel van een daaltoestel. De begeleiding van de baar mag u geheel zelf doen, of aan professionele dragers overlaten. 

Met begraven heeft u altijd een plekje om naar terug te komen. 

Ik zal de contacten met de begraafplaatsbeheerder voor u verzorgen. 

Wat komt er bij kijken

 

Is er sprake van begraven in een bestaand graf, dan zal ik er voor zorgen dat het bestaande grafmonument wordt afgehaald en door een steenhouwer in bewaring wordt genomen.

Bij een nieuw graf ga ik graag samen met u naar de begraafplaats om, op aanwijzen van de beheerder, de plek voor een graf uit te zoeken. 

Enkele maanden na de begrafenis kan de steen worden (terug)geplaatst. Vooraf kunt u met de steenhouwer overleg plegen voor wat betreft de inscriptie op de steen. 

Gedurende de periode dat het graf geen monument heeft, plaats ik een tijdelijke grafmarkering. Dit is een eenvoudig bordje met daarop de naam van de overledene(n). Op deze manier blijft het graf nooit anoniem.

Begraven op een natuurbegraafplaats

 

Bijna 70% van de Nederlanders kiest voor een crematie na overlijden. Er zijn natuurlijk verschillende redenen voor te bedenken, maar vaak wordt aangevoerd dat men nabestaanden niet met terugkerende kosten wil opzadelen. Daarnaast is reservering van een graf op een begraafplaats doorgaans voor bepaalde tijd (die kan worden verlengd).

De laatste jaren winnen natuurbegraafplaatsen aan populariteit. Op een natuurbegraafplaats geldt eeuwige grafrust. De natuur gaat er zijn gang, dus keurig aangeharkte paden zal men er niet tegenkomen. Ook grafmonumenten zoals we die op algemene- en kerkelijke begraafplaatsen tegenkomen vindt u er niet. Een grafmarkering op een natuurbegraafplaats kan een plant of een boom zijn. Ook een boomschijf met inscriptie of een zwerfkei kan als herkenningspunt dienen. Het 'aankleden' van een graf gaat er altijd met respect voor de natuur en in overleg met de beheerder.

Voor meer informatie over natuurbegraafplaatsen in de regio:

image00006.jpeg
pngwing_edited.png