Zonsondergang over Poppy Field

De kosten voor een uitvaart

Veel uitvaartondernemers geven aan wat een uitvaart gemiddeld kost.

De genoemde bedragen variëren vaak van 4.000 tot 11.000 euro.

Aangezien iedere uitvaart uniek is, is dit informatie waar u niet veel mee kunt. Uw wensen bepalen de uiteindelijke kosten.  

Zelf berekenen

Bent u benieuwd naar de kosten van een uitvaart via Meijer uitvaartzorg? Met de door mij ontwikkelde uitvaartcalculator ziet u in een paar stappen waar u aan toe bent.

Keuzevrijheid

Of u nu lid bent van een regionale uitvaartvereniging of verzekerd bent bij Yarden, Dela, Monuta of Ardanta, weet dat u altijd vrij bent in de keuze voor een uitvaartbegeleider. Als u eerst de uitvaartverzorger van uw keuze inschakelt, zal deze de melding bij de verzekeraar doen en de polis voor u afhandelen. Let op: als u een overlijden meldt bij uw verzekeraar, dan zal deze u altijd in contact brengen met een door hun gekozen uitvaartverzorger.

Lidmaatschap

 van een uitvaartvereniging

Er wordt wel eens gedacht dat een uitvaartvereniging de gehele uitvaart betaalt. Dit is een misverstand. De uitvaartvereniging keert ook geen geld uit, maar verstrekt een korting op de eindfactuur.

 

Of u daarmee altijd voordeliger uit bent, valt te betwisten; de vereniging kan de korting geven omdat er reeds contributie werd betaald en omdat er doorgaans gewerkt wordt met flinke provisies. Een korting klinkt aantrekkelijk, maar uiteindelijk gaat het om het bedrag wat onderaan de streep wordt gepresenteerd.

 

Daarnaast hebben de meeste uitvaartverenigingen afspraken met een vaste bode die uitvaarten uit hun naam verzorgt. Wilt u afwijken van de afspraken die de vereniging heeft gemaakt, dan is het verstandig dit bij leven te benoemen. In veel gevallen kan de bode van uw keuze dit ook voor u regelen.

Uitvaartverzekering: de naturapolis of sommenpolis

Indien er sprake is van een naturapolis, dan neemt u een dienstenpakket af van de verzekeraar waarbij er binnen de waarde van de polis weinig ruimte is voor keuzemogelijkheden. Vaak is dit een verzekeringsvorm met beperkingen voor de nabestaanden. Wilt u afwijken van de standaard binnen het pakket, dan gaat de teller flink lopen en zult u alsnog verrast worden met hoge kosten.

 

Daarentegen is een kapitaalpolis een verzekeringsvorm waarbij de verzekeraar bij een overlijden een vooraf overeengekomen geldbedrag uitkeert. Van dit bedrag zou de uitvaart kunnen worden bekostigd.