Image by Maxim Hopman

Lid van een uitvaartvereniging

Vlinders

Uitvaartvereniging en vrije keuze

In het noorden van het land zijn nog altijd veel uitvaartverenigingen actief. De uitvaartvereniging, zoals deze vroeger was bedoeld als ontzorgende burenplicht, is echter tegenwoordig ook een partij die prijsafspraken met toeleveranciers en uitvaartverzorgers maakt om tegen een 'scherp tarief' uitvaarten te kunnen verzorgen.

Leden van een uitvaartvereniging krijgen doorgaans een korting op de eindfactuur. Uitvaartverzorgers die werken voor een uitvaartvereniging krijgen enigszins een 'garantie' van werk. Immers, er is bekend hoeveel leden er zijn en dus ook hoeveel werk er zal zijn.

De gesloten cultuur bij sommige uitvaartverenigingen maakt het voor leden die iets anders willen dan de vereniging voorstelt, soms lastig om eigen keuzes te maken. Wilt u als lid van een vereniging bijvoorbeeld gebruikmaken van een andere uitvaartverzorger? Dan kan het zijn dat er een lagere vergoeding (of zelfs geen vergoeding!) wordt uitgekeerd. De betreffende uitvaartverzorger heeft immers geen prijsafspraken gemaakt met de vereniging. Hij/zij heeft ook geen prijsafspraken gemaakt met kistenleveranciers, rouwvervoerders en bloemisten. Er is in dit voorbeeld geen sprake van een verdienste voor de vereniging, dus vervalt (een deel van) de uitkering aan het lid.

 

Gelukkig zijn er steeds meer uitvaartverenigingen die met de tijd meegaan. Bij die verenigingen is het geen probleem dat u zélf keuzes maakt. Het kan echter wel zijn dat er een klein bedrag aan administratiekosten aan u in rekening wordt gebracht.

Het inhouden van vergoedingen hoeft echter niet te betekenen dat u bij een zelfgekozen uitvaartverzorger duurder uit bent. Ik raad u daarom aan om bij de uitvaartvereniging vooraf een offerte op te vragen waarin de ledenkorting is verwerkt. Pas op die wijze kunt u een goed vergelijk maken.

Elke vereniging hanteert eigen voorwaarden. U doet er goed aan u volledig te laten informeren.

pngwing_edited.png