IMG_4926 (2).jpg

Urnen en asbestemming

Vlinders

Asbestemming na dertig dagen

 

Na een crematie wordt de as van de overledene bewaard in een standaard urn. Het crematorium is bij wet verplicht de as in ieder geval 30 dagen te bewaren. Na deze wettelijk vastgestelde bewaartermijn mag de opdrachtgever van de crematie aan het crematorium doorgeven wat er met de as dient te gebeuren.

De as kan in de algemene nis van het crematorium blijven, maar mag ook worden opgehaald. 

Medewerkers van het crematorium zullen de as nóóit zonder uw toestemming verstrooien.

Verstrooien, begraven of meenemen

De mogelijkheden na een crematie zijn divers.

Zo kunt u kiezen voor het verstrooien van de as. Dit kan worden gedaan door medewerkers van het crematorium (al dan niet in uw aanwezigheid), maar u kunt dit ook zelf doen.

Een andere manier van 'teruggeven aan de natuur' is het begraven van de as in een biologisch afbreekbare urn of het te water laten van de as in een minerale urn. 

 

Op begraafplaatsen is vaak een urnenveld aanwezig. U kunt er voor kiezen om de as van uw dierbare hier te begraven. Het graf wordt vervolgens voorzien van een grafmonument. Ook bijzetten in een urnenmuur is vaak een mogelijkheid.

 

Daarnaast is het mogelijk om de as mee naar huis te nemen. Soms wordt ervoor gekozen om de as op te delen, maar vaak ook wil men de as over laten zetten in een sierurn.

Ik help u graag bij het maken van een keuze. 

Op mijn kantoor/informatiecentrum zijn urnen te bekijken van diverse materialen.

 

pngwing_edited.png